Luksus Frikadeller, ikk´ som vor mor lavede dem

Mandala Organic - Luxurious Meatballs

Ingredienser

4 stk. Andelår Ca. 400 gram

400 gram hakket kalv og flæsk

2 store løg

2 æg

2,5 dl kaffefløde

1 brev Mandala frikadellemix

Salt og peber

2-3 spiseskefulde hvedemel

Portvin

(Foie Gras og trøffel)

Fremgangsmåde

Egentlig har vi alle sammen en mening om, hvordan en frikadelle skal være. Her har i et bud på en anderledes frikadelle, som stadig holder det klassiske frikadelle look.

Start med at stege andelårene, giv dem 150 grader i ovnen, til de er møre. Ca. 1-1,5 time. Pluk herefter kødet fra benene, i små mundrette stykker, stil til side. Ben og skind gemmes, til at koge op med portvin, også stege-”snasket” fra bradepanden.

Rør farsen sammen. 2 store løg hakkes fint, rives eventuelt på ”mormor” rivejernet, på den grove side. Kom hakket kalv og flæsk, i røre-skålen og ælt langsomt salt ind i kødet. Det vil gøre farsen en anelse ”sej” i det. Kom herefter æg i, et af gangen. Og næsten et helt brev, Mandala frikadellemix. Til sidst kommes fløden i lidt efter lidt, og eventuelt en spiseskefuld mel.

Det er sådan set grundfarsen, til snart sagt enhver frikadelle. Men nu går vi, i en lidt anden retning. Bland det plukkede andekød i farsen, og rør det godt ud. Smag til med det sidste krydderi. Nu former vi farsen til små kugler, lidt af en størrelse som en bordtennisbold. Tril dem helt runde, og sæt dem på køl en lille times tid.

Skind og ben, sættes til kogning med portvinen, skal blot lige dækkes. Kog ”saucen” godt ind, og sigt den over i en lille gryde, hvor den for lov at koge stille og roligt til den tykner.

Inden stegning, vender vi dem lige i melet, dette for at holde på saften. Stegning foregår ved middelvarme, i olie/smør, ved hele tiden at ”svinge” dem rundt i panden. Således bevarer de den runde form.

Server frikadellen, med en lille skefuld portvins-glace. Og skal det være vildt, gerne med en skive Foie Gras, eller frisk trøffel, som rives henover til sidst.

Tips: Man kan også, putte et lille stykke Foie Gras/trøffel ind midt i frikadellen, her er det bare vigtigt at det er inden stegning, og at farsen er kold. Prøv også at udskifte andekød, til for eksempel, fasan, vagtel eller gås. Eller hvad med og bruge farsen, under skindet på et Unghanebryst. Der er fri leg, når der skal imponeres på smag. Velbekomme.