Chilisauce

Chili, piri piri

Ingredienser

2-3 Tomater (eventuelt en dåse tomat).

1 Æble.

3-4 stk. Zittauerløg.

1 stk. Ingefær (ca. tommeltot størrelse).

5 fed Hvidløg.

1 Gulerod.

1 dl Lagereddike.

100 gram Rørsukker (moscovado sukker er også rigtig godt).

4-6 cl Brandy eller Cognac.

10-15 stk. tørrede Peccoroncino eller Piri-Piri Chili.

2 ds. Tomatpuré ca. 300 gram

Salt og peber, og eventuelt olie ved sidste kogning.

Fremgangsmåde

Tomat, æble, løg, gulerod, hvidløg og den skrællede ingefær, skæres i så små tern, som muligt. Op i en tykbundet gryde med det hele, hæld sukker, eddike og brandy på. Bræk chilien op, i mindre stykker, de skal nok koge ud. Husk at, man kan altid tilføje flere chili, hvis den skal være stærkere, man kan ikke tage dem fra.

Sæt over og koge, ved ganske svag varme, fuldkommen som, hvis det var en tomatsauce. Lad det koge ind til tyk konsistens, jo længere tid, jo bedre. Og gerne kog det flere timer, rør i det engang imellem. Det gør ikke noget, at det karamelliserer lidt i bunden, det er blot med til at give saucen ”dybde”.

Til sidst tilsættes, tomatpuré, hvorefter det blot koges igennem. Pas på, for nu er det blevet tykt, og kan godt sprutte lidt, så rør grundigt i det imens. Smag til med salt og peber.

Hæld saucen på skoldede syltetøjs glas, det kan holde sig i flere år, i køleskabet.

Tips: Del saucen op, i flere små portioner. 4-6 forskellige slags, og giv dem så forskellig smag, ved gennemkogning. Prøv med kanel, citrongræs, cacao bønner, oregano, salvie, chokolade og så videre, mulighederne er utallige. Kokken i huset, har en lille favorit. Kog sesam frø med til sidst, med en god olie. Det giver en lækker nøddeagtig smag til saucen.