Hvad er Økologi, og Hvorfor Betyder det Noget

Ordet “økologi” bruges mere og mere i disse dage, men få forstår hvad ordet egentlig betyder. 

 

Hvad er økologi og hvorfor betyder det noget

Så hvad betyder det egentlig? Hvad er forskellen mellem økologisk og ikke-økologisk mad, og er der nogen fordele ved at spise økologisk mad?

 

Definition af ordet “økologi”

Ordet “økologi” er en etiket, der bruges til at beskrive, hvordan produkter fremstilles. Dybest set har hvert land  sine egne regler og forskrifter for hvorledes der fremstilles økologiske varer, men produktionsmetoderne skal altid overholdes for at kunne mærke et produkt som økologisk.

Som nævnt kan standarderne variere for hvert land, men hovedbegrebet er, at afgrøder og kød produceres på en naturlig måde. Dette gøres både af sundhedsmæssige og miljømæssige årsager, da det menes at fraværet af kunstige pesticider og gødning i høj grad gavner planeten og vores fysiske trivsel.

Hvorfor spise økologisk mad?

Økologisk mad er mere dyrt, så hvorfor skal du købe det? Der er mange grunde, men den grundlæggende idé, omfatter bekymringer om virkningerne af konventionelle landbrugspraksis på miljøet, menneskers sundhed og dyrevelfærd.

Planeten

Den store anvendelse af syntetisk og kemisk gødning, kemiske herbicider og syntetiske pesticider er ikke godt for planeten og dens beboere. For mange mennesker kan det virke som sund fornuft, og det er veldokumenteret, at moderne landbrugsbedrifter ikke fremmer økologisk balance eller bevarer den naturlige biodiversitet.

Dyreveldfærd

I dag får mange dyr i landbruget givet væksthormoner til hurtigere vækst, såvel som ikke-organisk, GMO-foder. Disse hormoner ender i de mennesker, der spiser kød, mælk og andre mejeriprodukter.

En anden bekymring i ikke-økologisk landbrug er brugen af ​​antibiotika og medicin, der bruges til at forhindre husdyrsygdomme. Igen, disse ting ender i vores mad, vi forbruger. En af bivirkningerne er, at den tunge anvendelse af antibiotika gør kroppen til resistent over for antibiotika. Også antibiotika er ikke gode for kroppen, så det bør ikke forbruges uden grund.

En anden ting at overveje, er dyrevelfærden, da ikke-organiske dyrkede dyr ikke ofte har adgang til udendørsområder. Disse dyr er ofte installeret i små områder, uden mulighed for at løbe frit. Det er en populær overbevisning, at dyr opdrættet på en ikke-organisk måde lever et nedværdigende liv uden de grundlæggende fornøjelser i livet.

Den menneskelige krop

De to hovedårsager til at spise økologisk mad er de sundhedsgivende egenskaber og højere næringsværdi. Der er ikke mange undersøgelser om emnet, og sundhedsfordelene ved at spise økologiske er ikke vel dokumenterede (endnu).

Det er en kendsgerning, at mange mennesker har samlet en opbygning af pesticider i deres kroppe på grund af års eksponering. Disse kemikalier antages at øge risikoen for leukæmi, lymfom, hjernetumorer, brystkræft og prostatacancer.

På den anden side er det også almindeligt antaget, at naturligt dyrkede afgrøder indeholder højere niveauer af antioxidanter, vitaminer og mineraler.

Maden

Først og fremmest økologisk mad er ofte friskere end ikke-økologisk mad. Årsagen er, at ikke-organisk indeholder mad konserveringsmidler, der gør maden vare længere. Som en sådan organisk mad har en mindre udløbsperiode og bør forbruges relativt hurtigt.

En anden ting er forskellen i smag. Smag er en subjektiv størrelse og kan ikke måles, men vi kan forsikre dig om, at du kan smage forskellen mellem økologisk og ikke-økologisk mad. Økologisk mad er meget mere velsmagende og lækker.